De connectiemethode Geert De Bolster logo header
In dit artikel
  Add a header to begin generating the table of contents
  Je hond los laten lopen of aanlijnen Geert De Bolster
  Geert De Bolster
  Geert De Bolster

  Je hond los laten lopen of aanlijnen

  Facebook
  LinkedIn
  WhatsApp
  Email

  De relatie tussen mens en hond heeft de afgelopen weken op verschillende manieren het nieuws gehaald. De gebeurtenissen hebben heel wat stof doen opwaaien en de discussie omtrent honden aanlijnen wordt intensief gevoerd. Kan een hondeneigenaar te allen tijde beslissen wanneer en waar zijn hond los mag lopen? Vanuit de visie van de connectiemethode® kunnen we hier een gestaafd antwoord op geven.

  Regelgeving van de overheid

  De regelgeving omtrent aanlijning is duidelijk: honden mogen enkel loslopen in afgebakende losloopzones en specifieke omgevingen die door plaatselijke gemeentebesturen worden bepaald. Deze regels worden opgesteld met het oogpunt op ieders veiligheid en de bescherming van de omgeving.

   

  Regels zijn uiteraard de theorie maar in de praktijk loopt het soms anders. Iedere hondeneigenaar weet dat honden liever vrij dan aangelijnd willen lopen. Daarom beslissen hondeneigenaars soms om de hond los te laten lopen uit een gevoel van noodzaak. Dit is een keuze die gemaakt wordt op basis van vriendschap en vertrouwen in de hond. Op plaatsen waar de verzorger een gevoel van veiligheid ervaart, bestaat de kans dat hij de hond laat loslopen.

  Veiligheidsgevoel voor wie?

  Wat is veiligheid en wie ervaart het veiligheidsgevoel? Vindt de hondenverzorger dat de omgeving veilig is voor zijn hond en zichzelf? Houdt hij hierbij rekening met de veiligheid van andere mensen of kinderen? Kan een andere hond zich veilig voelen als hij de loslopende hond ontmoet? Is de rust en veiligheid van andere dieren in de omgeving gegarandeerd?

  Veiligheidsgevoel voor wie?

  De connectiemethode® handelt vanuit het principe “inter-connectie” waar iedereen met elkaar op één of andere manier in verbinding staat. We maken allemaal deel uit van een gezamelijke “wij”, of we nu willen of niet. Van zodra we ons buitenshuis begeven, staan we in contact met anderen.
  Deze interconnectie kunnen we op 2 manieren benaderen. De individuele ingesteldheid houdt geen rekening met het perspectief van anderen en creëert eenzaamheid, frustratie, angst en agressie. Bij een sociale ingesteldheid heeft de ander evenveel bestaansrecht wat zorgt voor verbondheid, openheid en veiligheid.

   

  Volgens de visie van de connectiemethode® kan men zich veilig voelen als elke interactie vanuit de sociale ingesteldheid gebeurt. Uiteraard is veiligheid nooit absoluut. We hebben geen controle over wat er zich in de omgeving voordoet. We hebben enkel ons eigen gedrag in de hand en moeten rekenen op de sociale houding van anderen. Daarom zou elke hondenverzorger zichzelf deze vragen moeten stellen:

  Met deze vragen krijgt de hondeneigenaar inzicht of hij eerlijk is met zichzelf en in de omgangsvorm met anderen. Denken dat men een uitstekend getrainde hond 100% in de hand heeft, is een illusie.

  Van sociale ingesteldheid naar vreugde

  Vanuit de connectiemethode® is vreugde een collectief gegeven. Vreugde voor jezelf gaat altijd gepaard met vreugde voor anderen. Het doel van de connectiemethode® is bijdragen tot het geluk van alle levende wezens, zonder onderscheid. Dat gelijkwaardigheidsprincipe vormt de basis van de handelingen die de hondenverzorger stelt of de keuzes die hij voor zijn hond maakt.
  Met dit in het achterhoofd draagt de hondeneigenaar een grote verantwoordelijkheid naar alle betrokken partijen: hijzelf, zijn hond, de anderen rondom hem, andere dieren en de natuur.

  Welzijn en geluk van de hond

  Of onze hond los of aangelijnd kan lopen, hoeft geen invloed te hebben op zijn welzijn of geluk. Dat welzijn of geluk biedt de hondeneigenaar op verschillende andere domeinen. De opvoeder van de hond bouwt een sterke relatie op met zijn hond. Dit gebeurt door hem te verzorgen, met hem te communiceren, hem te ondersteunen in zijn ontwikkeling en een goede begeleider te zijn. Deze domeinen behoren tot het kwadrant van de connectiemethode®. Wil je meer weten over hoe de connectiemethode® kan bijdragen tot het welzijn van je hond? Download hier het kwadrant van de connectiemethode®.

   

  Noot voor personen die angst hebben voor honden.

   

  Angst brengt een zeer onaangenaam gevoel met zich mee. Angstgevoelens en de gedachten die erbij horen, zijn een grote hindernis voor het ervaren van geluk. Goed omgaan met angst betekent vertrouwd zijn met het angstgevoel. Daarvoor is de bereidheid nodig om te begrijpen wat het gevoel en de gedachte met je doet. Eenmaal er vertrouwen tegenover de angstgevoelens ontstaat, kan je gaan kijken naar de oorzaak van de angst. In dit geval is het de onzekerheid over het gedrag dat een hond kan stellen.

   

  Je zal merken dat de kans bijzonder klein is dat een hond naar een mens bijt. Honden zijn menslievende dieren en willen in connectie gaan met de ganse wereld. Honden begrijpen de gevoelens van de mens. Wanneer ze iemand benaderen die zich onzeker voelt, zullen ze meelevend met het individu omgaan.

   

  Mijn advies:
  Niets doen is een signaal van openheid. Sta stil, zwijg en kijk de hond niet rechtstreeks aan. Blijf bij jezelf en bij de hond. Je zal merken dat er een wonder geschiedt. Je zal kennismaken met de onbevangen openheid van het wezen “hond”. Het effect zal zijn dat angst zal transformeren tot vertrouwen en geluk.

  Facebook
  LinkedIn
  WhatsApp
  Email
  0 0 stemmen
  Artikelbeoordeling
  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties

  Krijg toegang tot de GRATIS cursus

  6 spelregels om je hond op te voeden

  Wij nemen je privacy ernstig