De connectiemethode Geert De Bolster logo header
In dit artikel
  Add a header to begin generating the table of contents
  Hond in de coronatijd Geert de Bolster
  Geert De Bolster
  Geert De Bolster

  Je hond in coronatijd

  Facebook
  LinkedIn
  WhatsApp
  Email

  Gemakkelijk langere tijd echt samen leven

  Nu we veel thuis zijn, hebben de meeste honden het naar hun zin. Zij genieten van je aanwezigheid en je aandacht. Maar de routine van je huisdier is nu volledig verstoord.
  Hoe kun je nu best met je hond omgaan? En hoe voorkom je aanpassingsproblemen van zodra het gewone leven terug zijn gang?

  5 Tips voor wanneer je lange tijd onafgebroken met je hond samen bent

  1. Doe af en toe niets
   Je hond kan denken dat je altijd tijd voor hem hebt en verwachten dat je voortdurend met hem bezig bent. Het kan zelfs zover gaan dat je hond niet wilt dat je nog andere dingen doet dan met hem spelen en wandelen. Om dat te voorkomen is het aangeraden om af en toe heel bewust de keuze te maken om je eigen ding te doen. Dat is het moment dat je niet ingaat op zijn vraag om aandacht.
   Probeert je hond op die momenten toch jouw aandacht te krijgen, zeg dan “nu niet” en ga door met je eigen bezigheden.
  2. Leer van je hond
   In de normale hectische tijden hebben we de neiging om alles snel en onbewust te doen. Tussen de alledaagse activiteiten door gaan we vlug een wandeling maken met de hond, geven we hem te eten of gooien we snel een balletje. Meestal staan we niet stil bij wat we doen of hoe je hond zich voelt. Stel jezelf geregeld de vraag hoe het met je hond gaat. Hoe voelt hij zich? Of hoe gedraagt hij zich? Zo leer je je hond beter kennen en leer je ook begrijpen wat hij wil en nodig heeft.
  3. Observeer je hond
   Ook op momenten dat je niets doet en niet met je hond in interactie bent, is het goed om hem te observeren. Kijk eens naar zijn gedragspatronen. Wat doet hij de ganse dag? Hoe gaat je hond met stress en frustratie om? Misschien kan je nu tijd maken om hem leiding en ondersteuning te bieden. Zo kan hij zich beter leren aanpassen aan moeilijke omstandigheden.
  4. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging
   Zowel voor jou als voor je hond is het belangrijk dat je in beweging blijft. Je kunt een fikse wandeling maken. Dat kan op een hoog tempo zijn maar ook een mindful wandeling kan helend zijn. In crisistijden dienen we zowel onze lichamelijke als onze geestelijke gezondheid te verzorgen.
  5. Structuur
   Een hond is een gewoontedier. Hij houdt van duidelijkheid en vaste patronen. Nu je dagindeling aangepast is, valt de gewone structuur mogelijks wat weg. Normaal sta je op en laat je de hond uit, vervolgens geef je je hond eten en begin je aan je bezigheden. Daarna neem je afscheid van je hond en ga je weg. Misschien ga je ‘s middags je hond uitlaten of ben je pas laat in de namiddag terug thuis. Dan laat je je hond weer uit, speelt misschien wat met hem en geeft hem zijn avondmaal.
   Het is belangrijk dat de activiteiten die tot een normale dagindeling behoren nu ook blijven doorlopen. Op die manier zal het voor je hond niet moeilijk zijn om na de crisisperiode weer alleen thuis te blijven.

   Hoe stel je een structuur op:

  Nu jullie veel tijd samen spenderen is het het uitgelezen moment om de lichaamstaal van je hond beter te leren interpreteren. Je trouwe vriend zal ook momenten aangeven dat hij ruimte nodig heeft, zeker wanneer er kinderen in je gezin zijn. Respecteer zijn wens. Je leert mekaars ritme kennen en bouwt een nog sterkere vertrouwensband op. En onthou het belangrijkste: je huisdier kan jouw emoties oppikken. Dus hoe rustiger je zelf bent, des te beter voor je hond.

  Facebook
  LinkedIn
  WhatsApp
  Email
  0 0 stemmen
  Artikelbeoordeling
  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties

  Krijg toegang tot de GRATIS cursus

  6 spelregels om je hond op te voeden

  Wij nemen je privacy ernstig