Hypergedrag bij puppys

Hoe kan je het best omgaan met hypergedrag van je puppy?

Hoe kan je het best omgaan met hypergedrag van je puppy?

Ik merk dat er heel wat mensen zich zorgen maken over het gedrag van hun puppy en dan vooral over het hyperactief gedrag van de pup. Dit uit zich met:

5

Kauwen aan tapijten, zetels, stoelen, planten, gordijnen.

5

Graven in de tuin en de bloemperkjes.

5

En wat het meest voor paniek zorgt bij de puppy-eigenaar is bijtgedrag.

Uiteraard stel je je de vraag hoe je hyperactief gedrag kunt aanpakken en afleren. Maar dat is de verkeerde vraag. De juiste vraag is: Waarom is mijn puppy hyperactief? Eenmaal je inzicht hebt in het hyperactief gedrag van je puppy, kun je er iets aan doen. Je pakt de oorzaak aan, waardoor het hyperactief gedrag zich niet meer voordoet.

4 oorzaken waardoor een pup hypergedrag gaat vertonen:

1. Te weinig rust

Als het goed gaat, zou een pup tot 18/24 uur kunnen rusten en slapen. Dat is noodzakelijk om de prikkels die ze tijdens hun actieve momenten opdoen te kunnen verwerken. Als ze onvoldoende rust krijgen, worden ze overprikkeld. Hierdoor worden de pups overactief met hyperactief gedrag tot gevolg.

2. De pup krijgt te weinig tijd om mensen te leren kennen en te vertrouwen

Het lijkt evident dat een pup zijn verzorger onmiddellijk vertrouwt. Dat is onmogelijk. Pups zijn vertrouwd met het samenleven met hun moeder en andere pups. Nu zijn ze in een situatie terecht gekomen waar ze dienen samen te leven met mensen. Dit is volledig nieuw. Als we niet opletten kan onze manier van doen, lopen, lawaai maken, werken met huishoudtoestellen, zoals een stofzuiger, ervoor zorgen dat de puppy overprikkeld wordt en hyperactief gedrag gaat vertonen.

3. Pup en verzorger begrijpen elkaar niet

Enerzijds begrijpt de verzorger niet wat de hond wilt en nodig heeft en anderzijds begrijpt de pup de boodschap van zijn verzorger niet. Hierdoor kunnen situaties ontstaan die voor stress zorgen bij je pup (en misschien ook wel bij jou). Stress en frustratie vormen hier de basis voor hyperactief gedrag.

4. Pups ervaren te veel druk

Men denkt al snel dat pups alles onmiddellijk moeten leren en kunnen. Daardoor gaat men te snel wandelen, gaat men naar de puppy klas om te trainen, probeert men ongewenst gedrag te verbieden en in sommige situaties worden pups zelfs al gestraft. Druk zorgt voor stress, angst en frustratie en voor hyperactief gedrag.

Als je met je pup zou omgaan, volgens de principes van de connectiemethode®, zou de situatie er heel anders aan toe gaan.

Hier is mijn advies: Geef een pup wat hij nodig heeft.

Hoe kan je je pup helpen als hij hyperactief is?

1. Ontwikkel empathie en compassie

Dit doe je door ervoor te zorgen dat je pup zich veilig voelt en niet in moeilijke situaties terecht komt. Vermijd in eerste instantie drukke plaatsen en plaatsen waar veel honden komen. In moeilijke situaties blijf je dicht bij je hond en observeer je hoe het met hem gaat. Voorkom dat hij te veel prikkels te verwerken krijgt of te moe wordt. Creëer op tijd omstandigheden waar hij kan ontspannen en tot rust kan komen

2. Zet in op vertrouwen zodat er connectie kan ontstaan

Door de taal van je hond te begrijpen, kan je weten wat hij nodig heeft en wilt. Als een puppy voelt dat zijn verzorger hem begrijpt, zal hij zich automatisch veilig voelen en zich door zijn verzorger laten begeleiden. Dit zorgt voor rust en dus minder overactief gedrag.

3. Zorg dat je zelf niet overspoeld wordt door emoties

Als je merkt dat jouw pup het moeilijk krijgt en de intentie heeft om hypergedrag te gaan vertonen, blijf je zelf rustig. Als je kalm reageert, kan je rationele keuzes maken door de pup naar een prikkelarme, veilige en comfortabele omgeving te brengen. Het zou kunnen dat hij nog even overprikkeld blijft en moeilijk gedrag vertoont*. Maar blijf rustig en wacht geduldig tot de pup tot rust komt.

*Je kunt het vergelijken met de golven op een meer die veroorzaakt worden door de storm. Als de storm voorbij is, zullen de golven niet onmiddellijk weg zijn. Golven hebben tijd nodig om uit te deinen waardoor het meer weer glad kan worden als een spiegel. Dat geldt ook voor de emoties en het gedrag van jouw pup. Omstandigheden zorgen ervoor dat jouw pup hyperactief gedrag gaat vertonen. Als je de omstandigheden aanpast, heeft jouw pup nog even tijd nodig om weer tot rust te kunnen komen.

4. Weet dat je slechts over één iemand altijd controle hebt, en dat ben jezelf.

Neem daarom iedere dag ook wat tijd voor jezelf. Dit kan je door mindfulness te beoefenen. Mindfulness is aandacht bieden aan datgene wat er zich op het moment voordoet. Als je zelf geregeld oefent om vertrouwd te worden met de dingen die er zijn, zal je in het heetst van de storm, wanneer jouw pup de pedalen even kwijt is en hypergedrag vertoont, precies weten hoe je jouw pup kunt ondersteunen. Dit zal helpen om gevoelens van veiligheid, vertrouwen en vreugde op te bouwen bij jouw opgroeiende pup. Jouw stabiliteit en soliditeit zal je overdragen op jouw pup.

Samengevat:

Honden en pups in het bijzonder kunnen rusteloos worden als ze stress, angst of frustratie ervaren. Puppy’s doen veel indrukken op. Als hondeneigenaar kan je je pup het beste helpen door veiligheid en rust te bieden en te bouwen aan vertrouwen.

Om je hond te begrijpen en te ‘lezen’ wat hij nodig heeft of wilt, kan je de workshop ‘hondentaal‘ volgen. Dit is één van de lessen van de reeks ‘Je hond opvoeden volgens de connectiemethode®. Lees hier alle info over de lessenreeks.

2 Comments

 1. Mieke Van Damme

  Ik vind dit een heel goede benadering van ‘ongewenst’ gedrag bij de pup. Dank je Geert. Hadden we dit maar eerder geweten. Dan hadden we onze vorige hond veel beter verstaan en kunnen begeleiden. Maar nu komt jouw kennis goed van pas bij onze nieuwe pup! Want het werkt! Vooral de hoeveelheid rust die een pup nodig heeft, is een eye opener.

  Reply
  • Geert De Bolster

   Dag Mieke, Dank voor jouw reactie. Ik ben benieuwd hoe de verdere ontwikkeling zal verlopen. Wanneer je vragen hebt, kun je ze altijd doorsturen via e-mail. Misschien kan ik er een volgend onderwerp aan wijden.
   Groetjes, Geert

   Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geert De Bolster

Geert De Bolster

Antwoord meestal binnen de 3uur

De chat is nu Offline

Geert De Bolster

Hallo 👋,

Met Geert, hoe kan ik je helpen?

Start met chatten
chat