De connectiemethode Geert De Bolster logo header
In dit artikel
  Add a header to begin generating the table of contents
  hond opvoeden pedagogische tik De Bolster Geert
  Geert De Bolster
  Geert De Bolster

  De pedagogische tik. Wel bij hondenopvoeding?

  Facebook
  LinkedIn
  WhatsApp
  Email

  Je hond opvoeden. Als hondeneigenaar wil je graag dat je hond goed gedrag leert. Hierbij wordt goed gedrag dan beloond. Maar je hond zal ongetwijfeld ook ongewenst gedrag vertonen. En hoe ga je daar dan mee om? Bij hondenopvoeding wordt het ongewenst gedrag vaak gecorrigeerd. Correctie door het geven van een tik wordt in de hondenopvoeding als ‘normaal’ beschouwd. Maar is dat zo? In dit artikel lees je wat de consequenties van het geven van lijfstraffen aan je hond kunnen zijn, en hoe ‘je hond opvoeden met de connectiemethode®’ een alternatief kan bieden.

  Naar analogie met de opvoeding van een kind

  Maatschappelijk is men er het algemeen over eens dat de pedagogische tik bij de opvoeding van kinderen niet bijdraagt tot een goede gedragsontwikkeling.

   

  Pedagogen, psychologen, kindergedragstherapeuten en psychiaters geven aan dat het uitdelen van een tik het zelfbeeld van het kind ernstige schade kan toebrengen. Bovendien staat vast dat slaan geen enkele opvoedkundige waarde heeft. Het geven van een tik kan als een vorm van agressie beschouwd worden. Kinderen gedragen zich t.o.v. anderen op dezelfde manier zoals er met hen wordt of werd omgegaan. Het risico dat kinderen als gevolg van het krijgen van een tik van de ouders, zelf agressief gedrag ontwikkelen is reëel.

  Maar er is meer.

  Het geven van een tik aan een kind kan ervoor zorgen dat het ongewenst gedrag stopt. Het kind gaat hierdoor ‘minder’ gedrag vertonen. Dat betekent dat het kind ook minder nieuwsgierig, inventief zal zijn en zelfs faalangst kan ontwikkelen. De persoonlijkheid van het kind wordt erdoor aangetast wat kan leiden tot algemene onzekerheid. Onzeker gedrag kan zich vertalen in teruggetrokkenheid of actieve controle door middel van agressief gedrag.

  Hond opvoeden pedagogische tik kind Geert De Bolster

  Onlangs zat in het nieuws dat de overheid de intentie heeft om het geven van de zogenaamde pedagogische tik aan kinderen, wettelijk te verbieden. Jammer dat daar een wettelijk kader voor nodig blijkt te zijn…

  Je hond straffen door het geven van een tik?

  Zoals reeds aangegeven, een tik geven is slaan en slaan is het plegen van agressief gedrag.
  In mijn praktijk voor hondengedragstherapie zie ik vaak honden die op volwassen leeftijd plots agressief gedrag vertonen naar hun eigenaren. Hondeneigenaren geven aan dat het bijtgedrag ‘uit het niets’ kwam. Het gedragsonderzoek wijst uit dat de hond als pup en jonge hond vaak fysiek gecorrigeerd werd. De lijfstraffen bestonden uit het krijgen van een tik, bij het nekvel vastgenomen worden, naar beneden gedrukt worden, het krijgen van een ruk aan de leiband en pijnervaring door het krijgen van schokken van een elektronische halsband.

   

  Hondeneigenaren zijn verbaasd over de oorzaak van het agressief gedrag van hun hond en geven aan dat de correcties al lang niet meer nodig waren omdat de hond heel ‘braaf’ was en geen ongewenst gedrag meer vertoonde. En daar zit de valkuil. Vanuit het perspectief van de hondeneigenaar werkt straf fantastisch. Het ongewenst gedrag stopt onmiddellijk. Maar de gevolgen voor de emotionele ontwikkeling van de hond zijn vaak nefast.

   

  Hondeneigenaren voelen zich meestal schuldig als blijkt dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor het gedragsprobleem van hun hond. Vanaf dan kan herstel van de relatie tussen hond en eigenaar van start gaan.

  Het gebruik van de elektronische halsband werd ondertussen wettelijk verboden. Wetenschappelijk onderzoek toonde aan dat het welzijn van honden erdoor wordt geschaad. Tegen uiterlijk 2027 dienen hondeneigenaren een andere manier te hebben gevonden om hun honden te trainen. Hopelijk wordt men zich bewust van het emotioneel lijden dat dergelijk strafmiddelen veroorzaakt en vindt men een zachtaardige manier om met honden om te gaan.

  Je hond een tik geven voedt de zaadjes van agressie

  Vroeger, lang geleden, strafte ik mijn honden ook en deelde ik geregeld een tik uit. Tot ik tot inzicht kwam en besefte dat mijn gedrag het gevolg was van aangeleerde patronen om met moeilijkheden om te gaan. Verbale en lichamelijke agressie werd in het gezin waar ik opgroeide geregeld gezien als de oplossing. Maar ook mijn vader, die vaak zijn boosheid in agressief gedrag omzette, werd grootgebracht in een gezin waar agressie de norm was.

   

  De zaadjes van agressie in mij hadden heel veel water gekregen en waren tot ontwikkeling gekomen. Ik vertoonde agressief gedrag naar mijn honden als manier om met mijn eigen onzekerheid, frustratie en boosheid om te gaan.

  Je hond opvoeden met liefde en geduld

  Meditatie en zelfreflectie leidde tot inzicht dat liefde, compassie en mildheid de juiste krachten zijn om met moeilijke dingen om te kunnen gaan, te beginnen met het cultiveren van de krachten bij – en voor jezelf.

   

  Als Ombra, mijn Italiaanse waterhond, ongewenst gedrag vertoont, stel ik mezelf de vragen: Hoe gaat het met haar? Wat wil ze? Wat heeft ze nodig. Ik weet dat Ombra geen straf, maar wel liefdevolle aandacht, geduld, steun en leiderschap nodig heeft. Ik kan haar helpen door blijvend te mediteren en aan zelfreflectie te doen. Ik ben me bewust dat het gedrag van onze honden het gevolg is van de omstandigheden waarin ze terechtkomen. Het belangrijkste element in de leefomstandigheden van onze hond zijn wij zelf. De verantwoordelijkheid en de oplossing voor het ongewenst gedrag van onze honden, ligt in onze ‘figuurlijke’ – en niet ‘letterlijke’ handen.

   

  Meer lezen over waarom straffen van een hond niet nodig is? Klik dan hier 

  Wil je meer inspirerende informatie over honden ontvangen? Schrijf je dan hier in.

  Laat hier je naam en email achter

  Wij nemen je privacy ernstig

  Facebook
  LinkedIn
  WhatsApp
  Email
  4.7 3 stemmen
  Artikelbeoordeling
  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  9 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Natalia Kozyreva
  Natalia Kozyreva
  3 maanden geleden

  Ik heb vaak gehoord dat men een puppy steeds moet corrigeren bij ongewenst gedrag omdat de moederhond het ook wel doet. De moederhond doet echter veel meer: de pups continu verzorgen, de rust in het nest herstellen; tonen, hoe de pups hun eigen grenzen kunnen bewaken, … De moederhond gebruikt geen slipketting of e-collar en kan nergens lezen of horen dat ze strenger moet zijn, de pups harder moet aanpakken, er met steentjes gevulde plastic flessen moet naar gooien, …

  Geert De Bolster
  Beheerder
  Antwoord aan  Natalia Kozyreva
  3 maanden geleden

  Dag Natalia, Heel veel dank voor deze reactie. Groetjes, Geert

  Peter
  Peter
  3 maanden geleden

  Onze honden (Welsh Springer Spaniel) zijn van nature vrij gevoelig. Dat besef en Geert’s boek, heeft ons geleerd om hoofdzakelijk met de stem en houding te werken. Het duurt allemaal mss wat langer en je ziet niet altijd direct resultaat… Maar het is zoveel fijner om goed te connecteren.
  Dus tikken NEE, of het moet in een zeldzaam onbewaakt moment zijn.

  Judy de Crooy
  Judy de Crooy
  3 maanden geleden

  Slaan is vaak machteloosheid, het niet weten hoe anders te corrigeren, althans als ik terug kijk naar het verleden met mijn eigen hondenschare, machteloosheid, en inderdaad niet beter weten, zo ging je met honden om, niet echt slaan maar inderdaad af en toe een tik, of in het nekvel pakken n tegen de grond drukken want dat doen ze in een roedel ook. Gelukkig zijn we nu in een tijd gekomen dat we met andere ogen naar honden mogen kijken, dat we ze naar gewenst gedrag mogen begeleiden, dat er zelfs sprake is dat “zit” aanleren, zelfs zeer tegennatuurlijk is, dat zitten voor sommige rassen zelf pijnlijk is, dat het beter is om een hond z’n natuurlijke voorkeur houding aan te laten nemen voor de rust in hem/haar die jij verlangt, kijken naar wat onze hond beweegt waar z’n natuurlijk drive ligt dat accentueren, daarmee werken (als in samen plezier hebben), versterkt de band tussen mens en dier veel meer dan het klakkeloos “äan de voet, lig en bibber” ooit konden doen. Het leven is een leerproces, we mogen terugkomen op onze eerdere gedachten aangaande opvoeding in het algemeen. Laat liefde de basis zijn.

  Arthur Nootens
  Arthur Nootens
  3 maanden geleden

  Beste,als reactie op bovenstaand artikel het volgende :

  heb zelf Mechelse herder uit asiel deze hond is in het verleden met harde hand opgevoed,de gevolgen zijn een hond die geen vertrouwen meer heeft ,totaal niet te behandelen bij een dierenarts (,raakt in totale paniek LEVENGEVAARLIJK ) voor behandeling moet hij inslaap gebracht worden met blaaspijp ) ook zelf kan ik niet echt aan zijn lichaam werken zonder risico ,afdrogen en borstelen gaat maar niet bvb teek verwijderen of iets dergelijks , besluit : sla of dwing je hond niet om hem op te voeden dit heeft later funeste gevolgen !!!

  Crucifix chantal
  Crucifix chantal
  3 maanden geleden

  ongewenst gedrag tegenwerken met agressie is nooit goed. Daar komen frustraties van. Ongewenst gedrag proberen te voorkomen. Lief zijn voor jezelf en je hond en alles komt in orde .

  Liesbet
  Liesbet
  3 maanden geleden

  Beste Geert,

  Helaas zie ik nog zo vaak mensen die strafgericht werken en hun hond opleren met correcties, dan bloedt mijn hart.

  Heb jouw cursus gevolgd en mijn pup is ondertussen 11 maanden en uitgegroeid tot een evenwichtige hond die zich heel goed in zijn veld voelt, geen angst kent, supersociaal is, enorm lief en heel graag werkt omdat ik hem laat nadenken en altijd enorm beloon.

  Eveneens vertrouwt hij me en dat is zo belangrijk, hij voelt zich veilig bij mij! Hij is graag bij mij! En ik natuurlijk bij hem ….

  De hondenschool waar ik ga, was ik enorm positief verrast, werken ook enorm belonend en opbouwend en zoiets maakt me wel blij!

  Eveneens blijf ik bij het standpunt dat de fokker een enorm belangrijke rol speelt en toch kom ik vaak mensen met honden tegen, gekocht bij broodfokker en dan zelfs nog heel veel betaald hebben, ik begrijp het compleet niet!

  Ik vrees dat er nog heel veel zal moeten gebeuren om de mensen te sensibiliseren.

  Laatst bewerkt op 3 maanden geleden door Liesbet
  lutgarde
  lutgarde
  3 maanden geleden

  Toen ik 30 jaar geleden met mijn eerste hond naar de hondenschool ging was de opvoeding anders. Beloning was voornamelijk verbaal. Het leren wandelen aan de leiband was altijd met trekken en roepen. Slaan is altijd een slechte reactie maar dat komt meestal omdat we zelf opgefokt, gestresseerd zijn en uit onmacht. De huidige opvoedingstechnieken werken veel beter en het positief belonen met snoepjes en verbaal verricht wonderen. Het goed opvoeden van een hond is een gave. De meesten hondeneigenaren weten wel hoe het moet maar het overbrengen naar de hond is niet altijd even gemakkelijk. Men moet consequent zijn en dan kijkt je iemand daar zo zielig aan en dat moet je kunnen weerstaan. Het is oefenen en trainen en het is niet altijd even makkelijk.

  Brenda
  Brenda
  3 maanden geleden

  Ben zeker geen voorstander van slaan , nooit geweest werkt altijd tegen je.
  Zeg altijd heb je een keer een slechte dag train dan niet want je doet er niemand een plezier mee je hond zeker niet. Gr Brenda