De connectiemethode Geert De Bolster logo header
In dit artikel
  Add a header to begin generating the table of contents
  hond apporteren Geert De Bolster Blog
  Geert De Bolster
  Geert De Bolster

  Je hond de bal laten apporteren?

  Facebook
  LinkedIn
  WhatsApp
  Email

  Ik kreeg de vraag: Mijn hond, een jack russel wil de hele dag met zijn bal apporteren. Hij vraagt mij voortdurend om de bal weg te gooien. Als ik het niet doe, begint hij te blaffen en stopt niet tot ik weer eens de bal neem en hem voor hem gooi zodat hij hem weer naar mij kan apporteren. Hoe kan ik hier het best op reageren?

   

  Sommige honden vinden het heel erg leuk om balletjes achterna te rennen. Hun eigenaren zien hoe hun hond erin opgaat en kunnen er niet aan weerstaan om de bal nog maar eens te gooien. Sommige honden kunnen wel uren blijven doorgaan met apporteren van hun bal. Om meer inzicht te krijgen in het fenomeen en om er op de juiste manier mee te kunnen omgaan, is het belangrijk dat we antwoorden vinden op een aantal vragen.
  In dit artikel lees je waarom honden het zo fijn vinden om balletjes of andere voorwerpen na te jagen en te apporteren. Je krijgt inzicht over wat balletjes najagen juist inhoudt en of het wel ‘spel’ is. En we bekijken of het najagen en apporteren van voorwerpen wel goed is voor het welzijn van de hond.

  Waarom vindt een hond het zo leuk om te apporteren?

  Het gaat eigenlijk niet over het apporteren van de bal maar wel het najagen ervan kan een hond als leuk ervaren. Honden zijn roofdieren. Wilde honden konden overleven door op konijnen, kippen en andere kleine lopende dieren te jagen. Het najagen van een prooi zit hen dus in het bloed. Wanneer honden een bal achternajagen vertonen ze natuurlijk prooi najaaggedrag. Tijdens het najagen van een prooi, maken de hersenen chemische stoffen aan waardoor de hond een enorm positief belonend gevoel ervaart. Eenmaal de hond de bal weer naar zijn eigenaar heeft geapporteerd, verdwijnt het belonend gevoel en willen ze dat de bal opnieuw wordt gegooid zodat hij het weer kan najagen en het positief belonend gevoel kan ervaren.

  Is balletjes najagen en apporteren spel?

  Van nature gaan honden enkel een prooi najagen om aan hun voedselbehoeften te voldoen. De hond speelt dus niet met de prooi, noch gaat hij met een konijn of ander klein prooidier communiceren. Hij wil maar één iets: Hij wil de prooi vangen, doden en opeten.

   

  Alhoewel je hebt kunnen lezen dat honden het fantastisch vinden om een bal achterna te rennen, kun je zijn gedrag niet als spel beschouwen maar wel als natuurlijk najaaggedrag. Hoe honden spelen en hoe jij met je hond kunt spelen kun je lezen in dit artikel.

  Is balletjes achternajagen en apporteren goed voor het welzijn van de hond?

  Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van het temperament van de hond.
  Wanneer je een hond hebt die, nadat je de bal een aantal keer hebt gegooid, geen interesse meer toont om achter de bal aan te gaan, het voor bekeken houdt en jou zelf de bal laat ophalen, heeft zijn gedrag geen invloed op het welzijn.

   

  Maar als je een werkhond of een hond met veel jachtpassie in huis hebt, ligt het anders. Deze honden zijn kwetsbaar om verslavend gedrag te ontwikkelen. Dat komt omdat de aangeboren zaadjes van natuurlijk najaaggedrag door fokbeleid heel gevoelig zijn. Eenmaal dergelijk type hond de smaak te pakken heeft en het enorme leuk en belonend gevoel heeft ervaren, kan het verslavend gedrag zich heel snel ontwikkelen. Voor deze type honden is het niet goed voor het welzijn om balletjes na te jagen en te apporteren.

  Valkuilen bij het laten apporteren

  Jouw hond heeft enkel aandacht voor de bal.
  Eenmaal je hond verslavend gedrag begint te ontwikkelen zal hij minder open staan voor communicatie en samenwerking. Hij ontwikkelt obsessief gedrag en zal zich voortdurend focussen op balletjes. Indien de hond tijdelijk niet in de mogelijkheid is om een bal na te jagen zal hij minder goed kunnen functioneren en dus ander probleemgedrag ontwikkelen.

  Door het najagen van balletjes verliest jouw hond de zelfcontrole
  Omdat najaaggedrag zo’n leuk gevoel oplevert dat verslavend werkt, zal de hond niet meer willen stoppen en over zijn eigen grenzen gaan. Dat is niet alleen nadelig voor het emotioneel welzijn van de hond maar ook voor zijn lichamelijke gezondheid. De hond voelt geen vermoeidheid, ongemakken of pijn meer en zal gewoon blijven doorgaan.

  Jouw hond kan agressief gedrag ontwikkelen.
  In mijn praktijk voor hondengedragsbegeleiding zie ik dikwijls honden die agressief gedrag vertonen naar mensen en andere dieren. 70% van de honden die agressief gedrag vertonen, vertonen ook verslavend gedrag, zoals balletjes najagen. De agressie is een rechtstreeks gevolg van het wegvallen van de zelfcontrole. Honden die gevoelig zijn om agressief gedrag te ontwikkelen en daarbij ook een chronisch probleem met zelfcontrole hebben, zullen makkelijker agressief reageren als ze zich bedreigd voelen.

  Ik ben ervaringsdeskundige
  Ik heb zelf een hond die aan een chronische functionele stoornis van het remminssysteem leed. Athos, een Duitse herder, werd aangekocht om aan africhting te doen. Athos was afkomstig van een ‘bloedlijn’ van pakwerkhonden. De zaadjes van najaaggedrag en bijtgedrag waren dus heel sterk aangeboren. Ik begon Athos op jonge leeftijd te stimuleren om een balletje achterna te jagen. Hij vond het fantastisch en ontwikkelde een sterke drang om balletjes achterna te rennen en te apporteren. Al snel was het ronddragen en najagen van balletjes het enige wat hij nog leuk vond. Athos verloor de zelfcontrole en kon niet meer rustig zijn. Bovendien ontwikkelde hij agressief gedrag. Het heeft nog jaren geduurd eer ik het inzicht kreeg dat het spelen met de bal een belangrijke oorzaak van zijn geragsprobleem was. Alle ballen werden opgeborgen en ik voorkwam dat Athos nog najaaggedrag kon vertonen. Na enkele maanden kalmeerde Athos en kon hij ook genieten van andere dingen en niets doen.

  Hoe kun je omgaan met het obsessief ballengedrag van je hond?

  Stop met gooien van balletjes en andere apporteerspelletjes.
  Balletjes najagen en apporteren is geen spel en is mogelijks schadelijk voor het welzijn van je hond. Stop met dergelijke activiteiten.

  Geef je hond enkele weken rust.
  Als je hond verslavend gedrag heeft ontwikkeld, zal hij zich er zomaar niet bij neerleggen. Hij zal stress hebben en gefrustreerd zijn. Creëer een veilige en comfortabele omgeving voor je hond zodat hij tot rust kan komen. Meestal heeft een hond minstens 6 weken rust nodig om te kunnen herstellen van een ballenobsessie.

  Werk aan de connectie met jouw hond.
  In mijn praktijk voor hondengedragsbegeleiding zie ik dikwijls honden die agressief gedrag vertonen naar mensen en andere dieren. 70% van de honden die agressief gedrag vertonen, vertonen ook verslavend gedrag, zoals balletjes najagen. De agressie is een rechtstreeks gevolg van het wegvallen van de zelfcontrole. Honden die gevoelig zijn om agressief gedrag te ontwikkelen en daarbij ook een chronisch probleem met zelfcontrole hebben, zullen makkelijker agressief reageren als ze zich bedreigd voelen.

  Doe lange wandelingen met je hond.
  Hondeneigenaren denken dat een hond het nodig heeft om te rennen en dus achter balletjes aan te lopen. Dat klopt niet. Een volwassen hond heeft vooral nood aan lange wandelingen. Ontwikkel de discipline om minstens een uur per dag met je hond te wandelen. In je vrije dagen kun je ervoor kiezen om wandelingen van 2 tot 3 uur te doen. Duurtijdsbeweging is gunstig voor het welzijn van je hond.

   

  Misschien heeft dit artikel je aan het denken gebracht en wil je graag een gesprek over het ballengedrag van je hond?

   

  Voor wetenschappelijk onderbouwde informatie over driften van honden kan ik je 2 boeken aanbevelen:
  The Archeology of Mind
  Dogs

  Wil je meer inspirerende informatie over honden ontvangen? Schrijf je dan hier in.

  Laat hier je naam en email achter

  Wij nemen je privacy ernstig

  Facebook
  LinkedIn
  WhatsApp
  Email
  0 0 stemmen
  Artikelbeoordeling
  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties