De connectiemethode Geert De Bolster logo header
In dit artikel
  Add a header to begin generating the table of contents
  Puppy gewenning Geert De Bolster
  Geert De Bolster
  Geert De Bolster

  Hoe je hond laten wennen aan een nieuwe puppy?

  Share on facebook
  Facebook
  Share on linkedin
  LinkedIn
  Share on whatsapp
  WhatsApp
  Share on email
  Email

  Veel hondeneigenaren willen graag een tweede hond, meestal om de reeds aanwezige hond gezelschap te bieden tijdens het alleen zijn of om samen te kunnen spelen. Dat is een goed idee, ware het niet dat de introductie en de gewenning aan elkaar niet altijd even vlot verloopt. Hoe kan je je hond helpen om te wennen aan de nieuwe pup? In dit artikel lees je 10 tips voor een goede start.

   

  Vaak zal een volwassen hond wat afstand proberen te houden van de pup, vermoedelijk omdat hij wat onzeker of bang is om de kleine puppy pijn te doen. Dergelijk gedrag is intelligent, rationeel en verstandig gedrag van een zoogdier.
  Het is ook mogelijk dat jouw reeds aanwezige hond het niet fijn vindt dat er een puppy bijkomt. Misschien is hij onvoldoende vertrouwd met andere honden.
  Daardoor kan er stress en frustratie ontstaan wat zich uit in afstand houden, zich verstoppen, blaffen naar de pup, grommen wanneer de pup te dicht komt en uithalen tot zelfs bijten. Dat is emotioneel reactief gedrag om afstand te creëren… Met zijn gedrag probeert hij de pup op afstand te houden. Hier heeft de hond ondersteuning van de verzorger nodig. Met deze do’s en don’ts kan je de ideale omstandigheden creëren waarin de honden elkaar kunnen leren kennen.

  5 tips om te doen

  1. Veiligheid creëren
   Door jouw pup te dragen, kun je observeren hoe het met de emoties en gevoelens van jouw hond gaat wanneer hij de pup opmerkt. Als je merkt dat hij zichzelf onder controle heeft en de intentie heeft om aan de puppy te komen snuffelen en ook kwispelt, mag je aannemen dat het veilig is om de pup op de grond neer te zetten. Als jouw hond emotioneel wordt, kan je beter een fysieke afsluiting voorzien, zoals bijvoorbeeld een kinderhekje tussen twee ruimtes. Zo krijgt je hond de kans om eerst te wennen aan de aanwezigheid van de pup, zonder dat hij door hem benaderd hoeft te worden.
  2. Zorg ervoor dat je hond afstand kan nemen van de puppy
   Volwassen honden willen puppy’s geen pijn doen en zijn daarom voorzichtig. Wanneer de pup naar hen toeloopt, zouden ze daarom kunnen weglopen. Zorg ervoor dat jouw hond voldoende ruimte heeft en zich niet opgesloten voelt. Mocht je merken dat jouw volwassen hond meer tijd nodig heeft en niet wil dat de pup bij hem komt, kun je dit beter respecteren. Gun je hond de tijd om te wennen.
  3. Gun je hond zijn keuze en beslissingsrecht
   Volwassen honden hebben de natuurlijke aanleg om in te schatten wat er nodig is. Ze laten pups gewoon begaan en geven vaak pas hun grens aan als het echt nodig is. Dus laat hem doen. Maar indien je merkt dat jouw hond zijn eigen emoties niet onder controle lijkt te hebben en heel snel gaat grommen en blaffen, kun je hem ook nu beter ondersteunen en begeleiden naar een veilige plek, waar hij op zijn eigen tempo kan wennen aan de aanwezigheid van de nieuwe pup.
  4. Blijf voorspelbaar voor je hond
   Als je hond het wat moeilijk heeft met de nieuwe pup, heeft hij jouw steun nodig. Zorg ervoor dat je op dezelfde manier als voordien blijft omgaan met hem. Houdt dezelfde routines aan.

   Verzorg de pup ook terwijl jouw hond het merkt. Honden zijn sociale dieren en merken wanneer iemand wordt verzorgd. Door de pup zorg te bieden, zal je hond merken dat de pup tot zijn sociale groep behoort. Dit maakt het gemakkelijker om aan de pup te kunnen wennen.
  5. Behoud het vertrouwen in jezelf en in je hond
   Als je merkt dat je hond het wat moeilijk heeft met de aanwezigheid van een nieuwe pup, is het belangrijk dat je zelf rustig blijft. Jouw rust zal je overdragen op je hond waardoor hij jouw vertrouwen zal opmerken en zelf tot rust zal komen.

  5 tips wat je beter niet kan doen

  1. Neem geen risico’s
   Ben je er niet zeker van dat je hond voldoende sociale vaardigheden heeft om met een pup om te gaan, is het niet aan te raden om de pup zomaar bij jouw hond te zetten. Als jouw hond schrikt of emotioneel wordt, kan hij de pup bijten, wat zou bijdragen tot een probleem in de toekomst.
  2. Niet opsluiten in de bench
   Zet geen van beide honden in een bench als je niet weet dat ze er vertrouwd mee zijn en er zich comfortabel voelen. Jouw hond kan zich opgesloten voelen en daardoor hevig tekeer gaan naar de pup. De eerste ontmoeting is er dan één die gepaard gaat met extra stress en frustratie.
  3. Niet forceren
   Probeer jouw hond niet te stimuleren om vriendjes te worden met jouw pup. Je kunt niemand verplichten om iemand graag te zien. Vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Laat de hond op zijn eigen tempo vertrouwen ontwikkelen in de pup.
  4. Word niet boos op je hond
   Wanneer jouw hond het moeilijk heeft en gromt of blaft naar de pup, kun je hem beter ondersteunen door ervoor te zorgen dat de pup afstand gaat nemen. Je kunt de pup rustig naar je toe roepen of hem zelf bij hem weghalen. Als je boos wordt op je hond, zal dat het vertrouwen tussen jullie schade toebrengen, wat kan leiden tot meer stress en dus eventueel bijtgedrag naar de pup toe.
  5. Laat je niet overspoelen door emoties
   Wanneer je merkt dat je hond het moeilijk heeft met de nieuwe pup, kan het zijn dat je allerlei gedachten en gevoelens ervaart. Misschien voel je je schuldig of ben je bang dat het nooit goed zal komen. Daardoor kun je specifiek gedrag gaan vertonen, net om jouw eigen gevoelens te onderdrukken. Je wordt boos, je gaat overcompenseren door aandacht te geven aan jouw hond, uit angst ga je beide honden in een bench zetten, enz. Emotionele reacties helpen niet. Probeer rationeel te blijven en te kijken wat zowel de hond als de pup nodig hebben en zorg ook voor voldoende ruimte voor jezelf
  Samengevat:

  Je kunt nooit weten hoe het voor jouw hond zal zijn als er een tweede pup bijkomt. Als alles onmiddellijk vlot verloopt, hoef je niets speciaal te doen. Laat de honden zelf hun relatie ontwikkelen. Als je merkt dat het wat moeilijk gaat, is er tijd, geduld en vertrouwen nodig. Beide honden hebben dan jouw steun en leiding nodig.

  Wil je meer inspirerende informatie over honden ontvangen? Schrijf je dan hier in.

  Laat hier je naam en email achter

  Wij nemen je privacy ernstig

  Share on facebook
  Facebook
  Share on linkedin
  LinkedIn
  Share on whatsapp
  WhatsApp
  Share on email
  Email
  0 0 stemmen
  Artikelbeoordeling
  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Offline workshop te Brugge
  De connectiemethode

  Zaterdag 19 & zondag 20 november 2022