De connectiemethode Geert De Bolster logo header
In dit artikel
  Add a header to begin generating the table of contents
  Geert De Bolster
  Geert De Bolster

  Het vertrouwen van je hond winnen

  Facebook
  LinkedIn
  WhatsApp
  Email

  ‘Mijn hond luistert niet’

  Herken je één of meerdere van die moeilijkheden? De oorzaken kunnen uiteenlopend zijn, en er zijn verschillende manieren om ermee om te gaan. Maar één ding is zeker: Om je hond te kunnen begeleiden dien je zijn vertrouwen te winnen.
  Ontdek in dit artikel hoe jij het vertrouwen van je hond kunt bekomen en een diepe connectie met hem kunt verwezenlijken.

  Wat is vertrouwen?

  Vertrouwen betekent, “vertrouwd zijn met”. Je hond zal vertrouwen in je hebben als hij vertrouwd is met het feit dat jij op een veilige en vertrouwde manier met hem en met de wereld omgaat.
  Als er geen vertrouwen is, is er ook geen begeleiding mogelijk

   

  Een voorbeeld:
  Stel je gaat wandelen met je hond. Je weet dat hij het moeilijk heeft om andere mensen en honden te ontmoeten wanneer hij aan de leiband is. Toch ga je wandelen op plaatsen waar ook veel andere mensen en honden gaan wandelen. Je ziet plots iemand aankomen en je wordt zenuwachtig of bang. Jouw emoties nemen het van je over, je weet niet goed wat te doen en probeert je hond onder controle te houden door hem commando’s te geven zoals, dicht, voet, neen, enz. Je merkt dat je hond niet luistert en raakt de controle kwijt. Het is normaal dat je hond zich niet laat begeleiden als je zelf niet weet hoe je met dergelijke situatie weet om te gaan.

  Het vertrouwen van je hond winnen. Hoe doe je dat?

  Laten we even teruggaan naar het voorbeeld. Als jij je hond op de juiste manier begeleidt, dan gaat het er helemaal anders aan toe:
  Je weet dat je hond het moeilijk heeft als hij aan de leiband andere mensen of honden dient te ontmoeten. Daarom vermijd je tijdelijk situaties waar er veel sociale prikkels zijn. Als je toch in dergelijke situatie zou terechtkomen, weet je precies hoe je ermee zal omgaan.

  Als je dit herhaalt, zal je hond jouw vertrouwen ervaren en zelf ook vertrouwen ontwikkelen. Jouw houding werkt als een voorbeeld voor je hond. Op termijn ontwikkelen jullie vertrouwen in elkaar en kunnen jullie samenwerken om beter met moeilijkere omstandigheden om te kunnen gaan. Negatieve gevoelens zullen transformeren tot gevoelens van vertrouwen en rust en zullen jullie zullen meer vreugde ervaren.
  Het vertrouwen van je hond bekom je door aan je eigen vertrouwen te werken. We maken gebruik van de ingrediënten van mindfulness volgens de traditie van Thich Nhat Hanh, namelijk vertrouwen, rust, duidelijkheid, concentratie en inzet

   

  1. Vertrouwen
  Vertrouwen ontwikkel je door kennis op te doen en door je vaardigheden te oefenen.
  Het is onmogelijk om in het heetst van de strijd iets te veranderen aan jouw manier van leiding geven. Het is in de eerste plaats belangrijk om inzicht te krijgen in waarom je hond doet wat hij doet, hoe je met hem kunt communiceren en wat leiding geven juist inhoudt. Daarnaast is het goed om te weten hoe je de kennis in praktijk brengt. Wat kan je doen zodat je hond je communicatie begrijpt, en jou als begeleider ziet?
  Maar kennis en ervaring met honden is onvoldoende. Het is minstens even belangrijk om het vertrouwen in jezelf te ontwikkelen. Dat kun je doen door mindfulnesstraining te beoefenen. Mindfulness is een bijzondere manier van aandacht bieden voor dat wat er zich in het moment voordoet en zonder te oordelen. Als basisoefening wordt er meestal gewerkt door je aandacht bij je ademhaling te brengen en je bewust te wordenn van je in- en uitademing. Van daaruit kun je verder oefenen door je aandacht uit te breiden naar hoe je lichaam voelt en welke gedachten en gevoelens er zoals bij je opkomen. Zelvertrouwen is vertrouwd worden met jezelf. Door op deze manier te oefenen zal je jouw aandacht ook in moeilijke situaties, waarin je je hond dient te begeleiden, op jezelf, je hond en de omgeving kunnen richten. Jouw handelen zal minder door jou emoties worden beïnvloed maar je zult in staat zijn om rationele kuezes en je hond op een veilige manier kunnen begeleiden. Dergelijke mindful houding ondersteunt de verdere ontwikkeling van het vertrouwen tussen jou en je hond.

   

  2. Rust
  Vertrouwen in jezelf, jouw kennis en ervaring zorgt ervoor dat je geest tot rust komt waardoor je minder makkelijk afgeleid zult worden door allerlei gedachten en meningen van anderen. Je weet wat je doet en waarom je doet wat je doet. Jouw rust zal je overdragen op je hond waardoor hij op zijn beurt minder nerveus zal zijn en zich minder snel zal laten afleiden door omgevingsprikkels. Door de rust in je geest, zal je met een open aandacht waakzaam blijven voor dat wat er in de omgeving gebeurt en indien nodig, heel snel kunnen kiezen voor datgene wat je hond nodig heeft, teneinde hem begeleiding en steun te kunnen blijven geven.
  Je kunt aan de rust in je geest werken door wandelmeditatie te beoefenen. We hebben de neiging om van her naar der te rennen. We beseffen vaak niet waar we zijn want onze geest is vaak ergens anders. Het zou een goede oefening kunnen zijn om vanaf nu regelmatig met volle aandacht te lopen. Je kunt het op jouw eigen tempo doen. Je hoeft dus niet echt langzaam te lopen. Het eige wat van belang is, is dat je jouw aandacht richt op het contact van je voeten met de aarde. Je zal merken dat er eerst wat onrust zal zijn, want je bent dit niet gewoon. Maar al snel komt jouw geest tot rust en zal je je aanwezig voelen. Het wordt heerlijk om op die manier te lopen. Als je vervolgens met je hond gaat wandelen, kun je de oefening verderzetten. Breng je aandacht bij je hond en je voeten en loop bewust en geniet van elk van iedere stap. Probeer je niet te haasten, je bent er al en moet nergens heen. Geniet van het samenzijn met je hond.

   

  3. Duidelijkheid
  Honden hebben een begeleider nodig waar ze kunnen op rekenen. Daarom is het noodzakelijk dat je duidelijk communiceert. Om duidelijk met je hond te kunnen communiceren dien je een goed te weten hoe het met je hond gaat en te begrijpen wat hij wilt en nodig heeft. Daarnaast is het noodzakelijk dat je inzicht hebt in de omstandigheden waarin je hond het moeilijk heeft en uiteraard de omstandigheden kent waar je hond nu al vertrouwd mee is. Je verwerft inzicht door met een open geest te kijken naar wat er zich in het moment voordoet.
  Je kunt inzicht verwerven door in stilte te mediteren. Je gaat zitten of liggen en brengt he aandacht naar je ademhaling. Eenmaal je je ademhaling aan het volgen bent, breidt je je aandacht uit naar je lichaam en je geest. Uiteindelijk maak je je aandacht helemaal open en merk je op wat er zich in en om jou afspeelt. Daarmee verwerf je inzicht. Deze oefening kan je dan ook samen met je hond doen waarbij je hem omhelst met je aandacht. Je leert hoe het echt met hem gaat en wat hij echt nodig heeft om emoties zoals angst en boosheid te transformeren tot vertrouwen en geluk.

   

  4. Concentratie
  Om een betere hondenbegeleider te worden, zal je bestaande patronen van jezelf moeten veranderen. En iedere verandering vraagt om concentratie. Zonder concentratie herval je immers snel weer in je oude manier van doen, en wordt jouw hond in de war gebracht.
  Mindfulnessbeoefening kan jouw concentratievermogen versterken. De basisoefening om je concentratie te verbeteren is het heel bewust volgen van je in- en uitademing. Dit doe je door, eenmaal als je jouw aandacht bij je ademhaling hebt gebracht, jouw hele inademing en uitademing te blijven volgen. Je zal onvermijdelijk wordt afgeleid door gedachten en gevoelens en door geluiden of andere prikkels uit de omgeving. Maar dat is geen probleem. Het is net dan dat jouw training begint. Telkens wanneer je merkt dat je afgeleid wordt, kijk je met mildheid naar datgene je afleidt en breng je jouw aandacht vervolgens zachtjes weer bij je ademhaling en begin je opnieuw je volledige in – uitademing te volgen. Na wat oefenen zal je ook snel beginnen merken wanneer je de neiging hebt om in oude gewoontepatronen te hervallen en vervolgens met meer aandacht kunnen terugkeren naar jouw intentie op op een effectieve manier met je hond om te gaan.

   

  5. Inzet en moed
  De juiste begeleiding bieden aan je hond en veranderen van vastgeroeste gewoontepatronen vraagt om inzet. Het is belangrijk dat je jouw intentie echt in praktijk brengt. Iedere dag opnieuw dien je wat tijd vrij te maken om te oefenen met mindfulness. Je hebt moed nodig om te willen en durven kijken naar wat er zich in het huidige moment aandient. Je wordt ongetwijfeld geconfronteerd met gedachten en gevoelens die je liever niet tegenkomt. Maar ernaar kijken is de enige manier om er inzicht in te krijgen en vervolgens juiste keuzes te maken om er op een goede manier mee te leren omgaan. Thich Nhat Hahn zegt: “de weg uit is in”.
  De door oefening ontwikkelede moed kun je vervolgens transfereren naar het omgaan met je hond. Omgaan met honden met de connectiemethode® heeft als doel om het welzijn van je hond te waarborgen. Welzijn heeft een rechtstreeks invloed op de lichamelijke en geestelijke gezondheid van je hond. Dat kun je doen door de emoties van je hond te begrijpen en hem, volgens zijn mogelijkheden en rekening houdend met zijn temperament, door zijn nooit ophoudend ontwikkelingsproces te begeleiden.

  Controle of begeleiding

  Kies je ervoor om het gedrag van je hond onder controle te brengen door hondentraining, dan werk je aan de vorm en geef je in principe alle controle aan de hond. Je hond is namelijk enkel gemotiveerd om te gehoorzamen wanneer hij zin heeft in een beloning. Als hij afgeleid is door iets anders, en dus geen motivatie heeft voor de beloning, zal hij niet naar je luisteren. Jij verliest je invloed, en je hond krijgt invloed op jou.

   

  Bij straf is dat precies hetzelfde. Als jij je hond straft om bepaald gedrag te onderdrukken, dan gehoorzaamt hij je alleen maar omdat hij bang is voor de straf. En dat is de verkeerde reden. Hij zal situaties vinden waarin hij aan de straf kan ontlopen (als jij er niet bent, of als de strafmiddelen niet aanwezig zijn), en hervallen in zijn oude gewoontes. Hondentraining werkt enkel op korte termijn en staat een goede relatie in de weg.

   

  Door je hond op te voeden met de connectiemethode® begeleid je hem op een vriendelijke en zorgende manier bij zijn natuurlijke ontwikkeling. Op basis van wederzijds vertrouwen ontwikkel je een diepe relatie met je hond. Eenmaal jouw hond de volwassenheid heeft bereikt zal hij met zelfvertrouwen en rust met de wereld kunnen omgaan en zullen jullie samen gelukkig zijn.
  Meer weten over mindfulness en mindful communicatie met je hond?

   

  De connectiemethode®
  Leven in de maalstroom

   

  Facebook
  LinkedIn
  WhatsApp
  Email
  0 0 stemmen
  Artikelbeoordeling
  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  1 Reactie
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Maritska
  Maritska
  8 maanden geleden

  U heeft weer een mooi stuk geschreven. Dank U wel!

  Krijg toegang tot de GRATIS cursus

  6 spelregels om je hond op te voeden

  Wij nemen je privacy ernstig