De connectiemethode Geert De Bolster logo header
In dit artikel
  Add a header to begin generating the table of contents
  Puppy kauwt Geert de Bolster
  Geert De Bolster
  Geert De Bolster

  Een puppy kwauwt

  Share on facebook
  Facebook
  Share on linkedin
  LinkedIn
  Share on whatsapp
  WhatsApp
  Share on email
  Email

  Waarom kauwt jouw pup op voorwerpen?

  Nogal wat nieuwe hondeneigenaren kampen met het probleem dat hun pup kauwt aan voorwerpen. Zo moeten schoenen, tapijten, muren, deurlijsten, planten, takken, enz. eraan geloven. Men maakt zich zorgen om twee redenen. Enerzijds wil men niet dat de pup zaken vernielt en anderzijds heeft men schrik dat de pup voorwerpen zou doorslikken, zich zou bezeren of ziek zou worden.

   

  Eigenaren ervaren dit gedrag als ongewenst en willen dit afleren. Een foutieve aanpak zorgt meestal voor een toename van de motivatie om te kauwen. In conflict gaan met je hond terwijl hij iets in zijn muil heeft of op een verboden voorwerp kauwt, zorgt ervoor dat het gedrag zal toenemen en dat de pup oneetbare voorwerpen zal beginnen opeten.

  Kauwgedrag is normaal puppygedrag

  Het is belangrijk om te weten dat kauwgedrag 100% normaal puppygedrag is en, zoals elk gedrag, het gevolg is van een natuurlijke behoefte. Om het kauwen aan zogenaamde verboden voorwerpen te stoppen, dien je eerst de oorzaak van het kauwgedrag te kennen. Op basis van de oorzaak of de behoefte kan je de pup een goed alternatief aanbieden. Observeer je hond om één van deze mogelijke oorzaken te herkennen.

  1. Kauwen geeft de pup een aangenaam gevoel
   Honden hebben een gebit om voeding te scheuren en botten te breken. Ze verscheuren grote brokken voeding in kleinere stukken en breken de botten van een prooi om ze makkelijk te kunnen doorslikken. Naast het feit dat voeding de noodzakelijke energie levert om in leven te blijven, zorgt het ook voor een aangenaam gevoel (dat is ook bij mensen zo). Pups kunnen met andere woorden kauwen uit de behoefte om te eten. Wanneer ze geen eetbare voorwerpen ter beschikking hebben, zullen ze kauwen op niet eetbare voorwerpen zoals hout, steen en stof.
   Omgaan met deze kauwbehoefte:
   Geef de pup minstens één natuurlijke, eetbare kauwsnack per dag. Je kunt dat best onmiddellijk na de maaltijd doen. Kauwen na de maaltijd verlengt het eetgedrag van de pup en zal de spijsvertering beter stimuleren. Na het kauwen op de snack zal je pup een voldaan gevoel ervaren en willen rusten, wat dan weer gunstig is voor zijn ontwikkeling. Bovendien bevordert dit kauwgedrag een goede tandhygiëne.
  2. Nieuwsgierigheid
   Pups zijn net zoals kleine kinderen. Ze zijn nieuwsgierig, gaan op ontdekkingstocht en willen interessante zaken in hun mond stoppen. Bij een pup kan op dat ogenblik de motivatie om te kauwen getriggerd worden. Wanneer het kauwgedrag bijdraagt tot plezier en tevredenheid wordt het gekozen voorwerp in het geheugen opgeslaan. Wanneer de pup opnieuw de nood voelt om te kauwen, zal hij naar dat voorwerp op zoek gaan. Afhankelijk van het temperament van de pup wordt er gekauwd op zachte, harde of buigzame voorwerpen.
   Omgaan met de keuze van het voorwerp:
   Word de expert van je pup en probeer te achterhalen wat de favoriete materialen zijn waarop je pup wilt kauwen. Zorg er vervolgens voor dat je alternatieve voorwerpen zoals hondenspeelgoed voor hem beschikbaar hebt. Leer de pup nu om zijn eigen speelgoed te gebruiken door er samen mee te spelen. Zo wordt het speelgoed leuk en wordt het goede gevoel dat hij ervaart tijdens het spel, opgeslaan in zijn geheugen. Je hebt hondenspeelgoed dat geschikt is om op te kauwen. Meestal bestaat het uit rubber of een ander geplastificeerde kunststof. Sommige van die speeltjes hebben openingen en gleufjes waar je eventueel snoepjes in kunt verstoppen. Eenmaal je pup gewoon is van ermee te spelen en erop te kauwen hoef je er geen snoepjes meer in te stoppen.
   Extra tip:
   Kijk vooruit en wacht niet tot je pup op een verboden voorwerp kauwt om hem af te leiden naar zijn speelgoed. Observeer je pup en wanneer hij op zoek gaat naar iets om te kauwen biedt je zijn speelgoed aan. Je zal merken dat je pup heel snel zelfstandig op zoek zal gaan naar de voorwerpen die jij hem hebt aangeboden en niet meer in verboden voorwerpen zal kauwen.
  3. Geestelijke vermoeidheid
   Pups dienen heel veel nieuwe indrukken te verwerken. Dat kan ze moe en zelfs overprikkeld maken. Hun lichaam geeft aan om te rusten. Maar door de geestelijke vermoeidheid ervaren ze spanningen in hun lichaam (stress) en kunnen ze moeilijk tot rust komen. Door die onrust kunnen ze de behoefte hebben om te kauwen. Vaak zoeken ze dan zachtere voorwerpen, zoals hun eigen kussen, mand of deken. Eigenlijk beginnen ze er aan te zuigen en kunnen vervolgens de stof kapot scheuren.
   Omgaan met rust vinden:
   Biedt je hond speelgoed aan dat met zachte kunststof omwikkeld is. Vaak bestaat het speelgoed uit rubber omwikkeld met zachte stof dat niet schadelijk is voor de pup.
   Extra tip:
   Leer de pup om het speelgoed rond te dragen. Breng het in beweging en wanneer de pup het opraapt, moedig je hem aan om ermee rond te lopen. Je zal merken dat je pup het voorwerp in de toekomst zal opzoeken en er vervolgens mee naar zijn rustplaats zal lopen om daar tot rust te komen. Je kunt dergelijk speelgoed vergelijken met de knuffel die een kind meeneemt naar zijn bed. Het geeft het kind een veilig gevoel. Je kunt het speelgoed dus ook gebruiken als veiligheidsanker voor momenten dat hij alleen dient te blijven en moet slapen.
  4. Eenzaamheid
   Wanneer pups nog niet vertrouwd zijn met het gevoel van alleen zijn, ervaren ze stress. Dat negatieve gevoel willen ze verzachten door te kauwen, hierdoor krijgen ze een goed gevoel. Pups zullen dan aan voorwerpen van hun baasje bijten zoals schoenen, Tv afstandsbediening en kleren. Ook aan de deurlijst en de muur kan de pup gaan kauwen, meestal in de zone van de uitgang waarlangs het baasje is weggegaan.
   Het gevoel eenzaamheid is een zeer pijnlijk gevoel. Pups die vertrouwd zijn met alleen zijn, hebben zelden de nood om te kauwen. Zij slapen veel en wachten geduldig tot hun baasjes weer thuiskomen.
   Omgaan met alleen zijn:
   Behalve dat we de pup moeten leren om zich veilig te voelen als hij alleen is, kunnen we een zacht voorwerp, dat ook de geur van hun baasje draagt, voor hen neerleggen. Ander kauwmateriaal hebben ze meestal niet nodig, maar het kan natuurlijk geen kwaad om het beschikbaar te maken.
  Samengevat
  Share on facebook
  Facebook
  Share on linkedin
  LinkedIn
  Share on whatsapp
  WhatsApp
  Share on email
  Email
  0 0 stemmen
  Artikelbeoordeling
  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Offline workshop te Brugge
  De connectiemethode

  Zaterdag 19 & zondag 20 november 2022